Pošto smo imali višak piva iz Brewdogove prve postave, rešili smo da napravimo mali eksperiment kod kuće. U supermarketu smo uzeli neki komplet sa pet različitih sireva: brie, kozji, čedar, emental i buđavi sir. Komplet je bio prilično jeftin i za očekivati je bilo da sirevi nisu bili baš najbolji. Čedar i ementral su bili solidni, bušavi sir je bio dosta slan a kozji sir je bio previše kiseo.
Kingpin
Kraći tekst o ovom pivu možete pročitati ovde.
Brie
Ovo je bio izuzetno jak sir, jakog ukusa. Pivo je ublažilo ukus sira. Takođe sir je nekako poništio ukus hmelja u pivu. Prijatna kombinacija.
Kozji sir
Sir pre uparivanja sa sa pivom je bio ništa posebno ali ne loš. Kad se upario sa pivom sir je dobio jako odvratan ukus. Nešto kao što štala u kojoj su koze miriše. Taj ukus otprilike.
Čedar
Ovaj čedar nema jak ukus sam po sebi. Kad se upari sa pivom, pivo postaje malo slađe, ukus se pojača malo. Ukus sira se ne menja
Emental
Ovaj sir je bio prijatan sam po sebi. U kombinaciji sa pivom ukus hmelja dolazi do izražaja, dok ukus slada nekako nestane. Dobra kombinacija.
Buđavi sir
Ovaj sir je jakog ukusa i dosta slan. U kombinaciji sa pivom sir postaje slađi dok se ukus piva ne menja puno. Možda manje slađe.
Dead pony club
Kraći tekst o ovom pivu možete pročitati ovde.
Brie
Sir postaje jači, dok se ukus hmelja opet eliminiše malo. Ne previše zanimljiva kombinacija.
Kozji sir
Opet jako loša kombinacija. Pivo posle sira dobija jači ukus. Ali sir posle piva je odvratan, umalo nisam povratio. Ima ukus jagnjetine, od koje se meni lično povraća.
Čedar
Čedar ovde znatno pojača ukus hmelja, dok sam ukus sira postaje dosta slabiji. Ovo je lepa kombinacija.
Emental
Ovde pivo postaje izuzetno gorko, dok se ukus sira ne menja. Takođe pivo postaje nekako slađe u isto vreme. Nije loše, ali ništa posebno.
Buđavi sir
Ovaj sir kompletno ubija ukus hmelja, i pivo postane zaista slatko. Ukus sira postaje jači, dok slana komponenta ukusa nestane.
5AM Saint
Kraži tekst o ovom pivu možete pročitati ovde.
Brie
Ova kombinacija koristi više siru nego pivu. Sam ukus piva skoro i da se ne menja, do ukus sira postaje jači. Buđ u siru dolazi do izražaja.
Kozji sir
I opet umalo nisam povratio. Kozji sir i pivo nije za mene, bar ne pivo sa dosta hmelja u sebi
Čedar
Ovde nema puno promena, ni u pivu ni u siru. Ukus sira postaje malo jači, ali to je sve.
Emental
Ovde se ukus sira znatno poboljšava, bogatiji je i dobija nešto što podseća na lešnik. Ukus piva se malčice promeni na bolje.
Buđavi sir
Ovde se ne menja puno, jedino sir postaje malo slaniji. Ništa posebno.
Punk IPA
Brie
Nema puno promena, osim što je sir malo buđaviji.
Kozji sir
Ovu kombinaciju sam preskočio iz očiglednih razloga.
Čedar
Ovo je lepa kombinacija po sir. Ukus postaje intenzivniji i lepši. Ukus piva se nije promenio.
Emental
Kao i kod prethodnog, ovde se ukus sira pojačao i znatno poboljšao. Ukus piva se nije promenio puno, osim što je postao malo slađi.
Buđavi sir
Ovde nema puno promena ni u pivu ni u siru. Možda je pivo malo slađe
Jet Black Heart
Za ovo pivo sam već napisao kraći tekst.
Brie
U ovoj kombinaciji sir ima više koristi. Ukus postaje nežniji i kremastiji. Pivo možda gubi taj pečeni gorak ukus. Lepa kombinacija.
Kozji sir
I ovo sam preskočio.
Čedar
Ovde nema puno promena, osim što je pivo malo slađe.
Emental
Ovo ja lepa kombinacija. Vanila je izraženija u pivu, i gorčina od slada je nestala. Sir ima takođe lepši i jači ukus.
Buđavi sir
Lepa kombinacija. Ukus sira se ne menja puno, ali ukus piva postaje slađi i i podseća na čokoladu.
I za kraj. Neki sirevi su išli dobro uz pojedina piva. Ako bih pokušao ovo ponovo, mislim da bih uzeo samo čedar i emental sir, možda i bušavi uz neku jaču IPA-u. I naravno neki bolji i kvalitetniji sir.
Do sledećeg piva,
živeli!